13 Kasım 2008 Perşembe

GO NEDIR

Go dünyanın en eski ve de en popüler strateji oyunudur.
Çin kökenli olmasıyla birlikte bütün Doğu Asya'da tanınır ve oynanır. Sadece Japonya'da on milyon kişi bu oyunu oynamaktadır, 400 kişi civarında bir grup ise bu oyunu öğreterek ya da milyonlarca dolarlık ödülü olan kimi yarışmalara katılarak hayatlarını kazanmaktadır.

---
19x19 luk bir tahta da 181 siyah ve 180 beyaz taşlarla oynanır. Oyuna siyah başlar. (Zayıf oyuncu siyahı alır ve başlangıç hamlesi karşılığında beyaza 6.5 - 7.5 komi puanı vererek başlar) Başlarken tahta boştur ve kesişim noktalarına taşlar sırayla yerleştirilir. Tahtaya konulan taşlar esir alınmadığı müddetçe oyun sonuna kadar hareket etmezler. Tüm taşlar aynı değere sahiptir ancak birbirleri arasındaki stratejik konum oyunun yapısını belirler. Her kesişim noktası 1 puan değerindedir. 19x19 luk bir tahtada toplam 361 kesişim noktası yani 361 puan bulunur. Oyun sonunda en çok alana sahip olan oyuncu oyunu kazanmış olur. Zor olan kısmı alan çevrelerken aynı zamanda rakip taşların etrafını çevreleyek, rakip taşları esir almaya ya da öldürmeye çalışılır. Taşlar sadece öldüğünde tahtadan kalkar.
---
1) Murphy'nin Go Yasası:
"Eğer bir şeyin yanlış gitme olasılığı varsa, yanlış gider"
· Oyunu kazandığınızı düşündüğünüz anda kaybedersiniz.
· Oynanabilecek bir çok kötü hamle arasından, zayıf oyuncu en kötüsünü seçer.
· Zayıf oyuncu uzun süre düşündükten sonra, taşlarının ölmesini sağlayan tek hamleyi oynar.
· Her çözüm yeni sorunlar yaratır.
· Taşlarınız ölmüş gibi görünüyorsa daha fazla üzerinde durmayın.
---
Go son derece basit birkaç kurala dayanır, fakat ustalaşmak bir ömür sürer. Karşılaştırmak gerekirse, günümüzde dünya satranç şampiyonunu yenebilecek bilgisayar programları yazılabilmişken; amatör 1. dan seviyesinde oynayabilecek bir program yazabilene 1 milyon dolar ödül vaat edilmiştir. Burada satrançın 8x8'lik bir tahtada, go’nun ise bunun dört katı büyüklükteki bir tahtada oynandığı için daha karmaşık olduğu gibi düz mantık bir yaklaşım akla gelebilir; fakat içine girildiğinde görülebileceği gibi go strateji, çok ince taktik savaşları ve en önemlisi de oyuncuların ruhsal gelişimlerinin birbirine harmanlandığı, matematiğin yanı sıra şiirin de aynı derecede rol oynadığı bir ‘ruh terbiyesi’ oyunudur. Go, Japon ve Çin kültüründeki pek çok diğer unsur gibi ( taichi, döğüş sanatları, ikebana vs.) kişinin kendini eğiterek ‘ben’ini anlamasında, aşmasında ve ‘gerçek’leri kavramasındaki yollardan biri olarak kabul edilir.
---
Go’nun bir başka güzel kuralı; alt seviyedeki oyuncuların üst seviyedeki oyuncularla başabaş maç yapabilmesini sağlar. Üst seviyedeki oyuncunun (aralarındaki fark göz önüne alınarak) alt seviyedeki oyuncuya birkaç taş avans vermesi (japon kurallarında maksimum 9 taş), başa baş bir oyun oynayabilmelerini sağlar.
GO yu öğrenmeye başlayan birisi 30 kyu seviyesindedir. Öğrendikçe 1 kyu seviyesine kadar çıkar, 1 kyu seviyesinden sonra amatör dan seviyeleri başlar. 1 dan go oyununu oynayabilir anlamına gelir, kyu seviyeleri öğrenci olarak kabul edilir. Amatör 1 dan, 9dan seviyesine kadar çıkar. Doğu Asya da ki go okullarında go eğitimi alan kişiler prodan seviyesine ulaşabilirler. 1 prodan – 9 prodan seviyeleri son seviyelerdir. 10 prodan go oyununda kabul gören sistem ler yazabilenlerdir. 5 dan yaklaşık olarak 2 prodan seviyesinde oynar ancak pro oyuncusu her oyununda istikrar çizebilirken, dan oyuncularının nasıl oyun çıkartacağı net değildir.


---
Go'da hesaplı hareket etmek (strateji) önemli olsa da, oyunun tek önemli noktası değildir. Go, insanı düşündüren yönüyle meditasyona ilham verebilir, hatta insanın iç dünyasına bir ayna tutarcasına kendi kişiliğini ve dahası karşısındaki rakibin kişiliğini daha yakından tanımasına yol açar. Go birçok atasözünün çıkış noktası olmuştur, çünkü go hayatın gerçeklerini minyatür halde yansıtmaktadır.


---
Japonya'daki birçok profesyonel go oyuncusu aynı zamanda çok iyi shogi(bildiğimiz satranca oldukça yakın kuralları olan Japon satrancı) oyuncusudurlar, aynı şekilde birçok profesyonel shogi oyuncusu da çok iyi go oyuncularıdır. Eğer satrançtan zevk alıyorsanız büyük bir ihtimalle go oyunundan da zevk alabilirsiniz.

Hiç yorum yok: